Down-szindróma Világnap 2023

Szakemberek és döntéshozók ülnek le egy kávéra Down-szindrómával élő gyermeket nevelő családokkal a Down Világnapon Budapesten és Európa szerte!

Vékony Katalin2023. március 17.

The future is ours! (Miénk a jövő!) Ezzel az üzenettel indított nemzetközi kezdeményezést az EUforTrisomy21, amihez az idén 25 éves Rejtett Kincsek Down Egyesület is csatlakozott.

Így március 21-én négy témakörben négy asztalnál igyekeznek egy kávé mellett a közélet szereplői és az érintett családok közösen a Down-szindrómával kapcsolatos sztereotípiákat ledönteni és egymás nézőpontjait jobban megismerni.  A kötetlen beszélgetés során körbejárják az önállósághoz, a láthatósághoz, az egészséghez és az egyenlő bánásmódhoz kapcsolódó kérdéseket.

A Down Világnap jelképeként az emberek világszerte feltűnő színű és mintájú felemás zoknit húzva hívják fel a figyelmet arra, hogy mindenki értékes és egyenjogú tagja a társadalmunknak. Ehhez a felhíváshoz bárki csatlakozhat és megoszthatja fotóját a közösségi media felületein.

A Down-szindróma egy veleszületett genetikai eltérés, amely véletlenszerűen alakul ki. Hazánkban körülbelül 1000 újszülöttből egynél fordul elő. A Down-szindróma nem betegség, hanem állapot, amely nagy mértékben javítható, főként kora gyermekkori fejlesztések segítségével. A Down-szindrómával élő gyermekeknek és felnőtteknek a legtöbb esetben ugyanolyan céljaik és vágyaik vannak, mint ép társaiknak: szeretnének boldog életet élni, szeretni, tanulni, dolgozni, elfogadott és elismert tagjai lenni egy közösségnek.